Milli duygu ile dil arasındaki bağ çok güçlüdür. Dilin milli ve zengin olması, milli duygunun gelişmesinde başlıca etkendir. Türk Dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil bilinçle işlensin."
GAZİ M.KEMAL ATATÜRK
Ülkemiz için yanıp tutuşuyoruz öyle değil mi?
Yabancı bir el uzanınca nasılda birlik beraber oluyoruz değil mi?
Ama yabancılaşan ülkelerin neredeyse başında geliyoruz. Özenti ve avrupalı olma çabası hepimize değerlerimizi unutmaya yetiyor. Giydiğimiz eşyalar, evimize aldığımız elektronik eşyalar, yediklerimiz içtiklerimiz. Hadi hepsini geçtim.
Dilimizi de kaybediyoruz. okuduğum yazılarda, dinlediğim insanlarda artık neredeyse yabancı sözcükler hakim.
Dilimizi tam kullnamadığımız gibi argolaşmaya da başladık. İlgi çekmek için çevre edinebilmek için sosyalleşebilmek için dilimizi artık yabancı kelimelerle süslemeye başladık. Biz Türk'üz arkadaşlar. Bunu ilk önce anlamamız lazım.
Anlamakla yetinemeyip büyük özen göstermemiz gerekiyor. Yaşadığımız hayat şartları, bize sunulan konum ne olursa olsun Dilimizi doğru kullanmalı ve yabancı, Tükçemize uymayan kelimeleri kullanmamalıyız.
Tabiki yabancı dil öğrenmeliyiz. eğer gerekiyosa tabi. Sırf hava olsun diye sırf insalara gösteriş olsun diye bunu yapmamalıyız. Öyle şeyler görüyorum ki, bazı arkadaşlarımız yabancı dil bilmediği halde internet denen nimetten faydalanıp Türkçe sözcüğü yabancı dile çevirip yazı ve mesaj yazmaya kalıyorlar. yabancılaşma özentisi neden ?
Bu vatana bu Millet'e bu Devlet'e, bu Bayrağa sahip çıkmak istiyorsak ilk önce Türkçemize sahip çıkmamız gerekiyor.
Yakın zamanda ülkemiz de Türkçe Olimpiyatları gerçekleşti. 100'den fazla ülkenin çocukları Türkçe öğrenip bizi utandırırken bizim ülkemiz insanı ise neredeyse Türkçe şarkılarımızı unuttu. Bu konuyla ilgili ciddi uyarılar yapılması gerek.
Biz Atatürk evlatları isek o'nun izinde yürümeye and içtiysek Türkçemize sahip çıkmalıyız.
Sevgili blogger arkadaşlar.
Blog isimlerimize dikkat edelim. Blog isimlerimizi Türkçe seçelim. Yabancı isimler kullanmayalım. Ben bloğumda ki yabancı isimli tüm blogları siliyorum. izlemeden çıkarıyorum. Çünkü bana hiç bir faydası yok. Yanlış anlamayın Özenti olduğu için yabancılaşma çabası içinde olan bloglardan bahsediyorum.
Bu konuyla ilgili bir hareket başlatmalıyız. Türkçemize sahip çıkıp gerekirse tüm bloglara yaymalıyız.
Türkçemizde (w,x,q) harfleri yoktur. Lütfen daha dikkatli olun. Türkçemiz yozlaşmasın.
İnternette kullanılan anlık ileti ve mesajlaşma servislerinde kullanılan kısaltılmış cümlelerimize de dikkat etmemiz. lazım. Zaman hareket zamanı. ülkemize düşma olan herkezi TÜRKÇEMİZ İLE DÖVELİM. EN BÜYÜK SİLAHIMIZ TÜRKÇEMİZ OLSUN.
3 yorum:
Tebrikler Siyah Kelebek bu konuya değindiğin için. Ben de yakınlarda bu tip bir yazı yazmıştım:
http://ilhanbilaloglu.blogspot.com/2010/05/turkce.html
Hem henüz yapım aşamasında olsa bile sana çok sevineceğin ve bu yozlaşmayı engellemeye katkıda bulunabilecek bir proje üzerinde çalıştığım müjdesini vereyim. Bu yazın sonuna doğru hayata geçecek inşallah. Her yerden desteğe ihtiyacım var. İnşallah bir şeyler başarırız.
SEVGİLİ İLHAN ARTIK BOŞ İŞLERLE ZAMAN HARCAMAK YOK. ZAMAN HİZMET VE ÜLKEYİ CANLI TUTMA ZAMANI BEN HER TÜRLÜ YARDIMA HAZIRIM.
NE GEREKİYORSA İMKANLARIM DAHİLİNDE YANINDA OLURUM. BENDE SENİ TEBRİK EDİYORUM.
ÇOK TEŞEKKÜRLER.
Bu durum oldum olası rahatsız olduğum yanlış bulduğum birşey olmuştur hep. Firma yabancıysa isim yabancı olabilir tamam, ama türk firması olup yabancı isimler ne kadar kötü bir durum.
Bazı yerlerde tabelalara baktığınızda asla Türkiyede olduğunuzu anlayamazsınız. Zamanında müthiş bir avrupa özentisi oluşturdular toplumda ve herşey birbirine karıştı zaman içinde. Oysa bizim özümüz ve çok şeyimiz ne kadar güzel. Çok harika bir düşünce ve paylaşım olmuş kardeşim, katılıyorum sana.
Yorum Gönder