her yere izler bırakan Baktığı her göz'de hayâl olan. Kalemi kanatlarıyla tutan,Çırpınışını yazılara yansıtan bir Siyah kelebeğim.Hepinizi beklerim.Hoşgeldiniz Efendim.!



4.09.2009

HELE GEL UŞAĞUM İKİİ HAMSİ'NUN BELİNİ KİRALUM..


04 Eylül 2009 Cuma


Eylül demek Balık demek benim için..Balık mevsimi açıldı çok şükür..Deniz den babam çıksa yemem belki ama deniz de babam balık olsa yerim ..Her pazartesi bizim mahalleye pazar kurulur..Gündüz bir posta ben çıkar balık alırım akşam iş çıkında eşimde pazara uğrar ve o da balık alır..Her pazartesi benim Balık Temizleme günümdür..Kendi aldıklarımı temizler bir güzel pişirir yeriz..Eşimin aldığı balıkları da temizler buzdolabı'nın buzluğuna atarım..
En az haftada 2 kez balık yenir bizim evde kışın..Çok seviyorum çoookkk..En çok sevdiğim balık Hamsi dir..


Heleki mısır unu ile piştimi daha lezetli oluyo..Annem'İn ana tarafı Karadenizlidir hamsili mısır ekmegi pişiririz şöyle avuç içi kadar köfte gibi yapar bol yağda kızartılınca nefis olur..Şimd burda tarifini versem yemek bloglarına ayıp olur ama şöyle küçük bir tarif vereyim..
Karadenizli arkadaşlar daha iyi bilirler..Yarım kilo kadar hamsiyi dikenleri ve iç kılçıkları bir güzel temizlenir..Yıkanır..Göz kararı yada yarım kilo kadar mısır ununa biraz tuz katılır ve temizlenmiş hamsiler de mısır unu na katlır ve bir güzel yoğurulur..Hamur çok katı olmayacak bu harca bir miktar da su ilave edilir..ne çok yumuşak ne de çok katı halde bir hamur hazır hale getirilir..
Hazırlanmış mısır unlu hamsili hamur dan bir yumurta boyutu kadar alınır,elde yuvarlanır avuç içine sıgacak kadar köfte şekili verilir ve bol yağda kızartılır..Muhteşem oluyo arkadaşlar..


Valla ben çok seviyorumm..
Birde Yine hamsileri kılçıkları ile temizleyip una ve yumurtaya batırıp kızartın biraz zahmetli oluyo ama inanın tadın dan yenmiyo..Ben gelecek pazartesiyi dört gözle bekliyorum pazar dan balık almak için..Yemek bloğu olan arkadaşarıma da burdan sesleniyorum..Balık ile ilgili tarif versinler..Mesela Hamsili pilavı çok merak ediyorum..yapmak istiyorum ama cesaretim yok..bakalım azda olsa kendime yapacam şu hamsili pilavdan..itiraf ediyorumm arkadaşlar ben bir BALIK KOLİĞİM..( Aramıza hoşgeldin Sİyah Kelebek :)) diyenleri duyar gibiyim ..) Herkeze bol balıklı bir kış sezonu diliyorumm hadi kalın sağlıcakla..

NOT: Yazı'nın başlığın da Karadeniz şivvesi kullanmaya çalıştım ama becerebildimmi bilmem af buyurun değerli okuycu.. :))

13 yorum:

ramazan dedi ki...

üff resim harika.çok canım çekti.hanımla biz de konuştuk.bu sene haftada iki kere hamsi yiyelim diye.kısmetse.mısır unlu tarifi biz de yapalım.ellerinize sağlık.afiyet olsun.

efsa dedi ki...

ay acıktım mı ne

tarifini hiç bilmiyordum. böyle ağzımın suları akacaktı nerdeyse :))

Kıbrıs Mağduru dedi ki...

yemek yapmakta ayrıca yaşıkıyor arkadaşıma :) Ben kılçığıyla yerim hamsiyi :) yanınada güzel bir roka salatası ohh yeme de yanında yat. istanbulda olunca güzle balıklar yenir tabiki ama burda pek alık kültürü yok o yüzden güzel balıklarda pek gelmiyor :(

♥ .* ღ .*ѕιуαн кєℓєвєк ♥ . ღ .* ♥ dedi ki...

RAMAZAN HOCAM: YİYİN ,YİYİN ÇOKK FAYDALIDIR BALIK OMEGA-3 YAĞI VAR HİÇ EKSİK ETMEYİN..

EFSA: AHH CANIM BEN YAZARKEN DAHA KÖTÜ OLDUM HENÜZ BENDE BALIK SEZONU NU AÇMIŞ DEĞİLİM. PAZARTESİ GÜNÜNÜ BEKLİYIRUM :)

EVCİMEN: HADİ YA YAKIŞTIMI GERÇEKTEN :) İSTANBULA GELİNCE HABER ET SANA BALIK ZİYEFETİ ÇEKEYİM ;)

Ballı Baba dedi ki...

Siyah Kelebek, bir karadenizli olarak hamsinin her türlüsünü iyi pişiririm.
Hamsili pilav ve hamsi tava fotoğrafı blogumdaki resimlerim bölümünde var. En güzeli hamsi kar suyunu gördüğü zaman olur bu mevsimde çıkan hamsi göç balığı olduğu için yağsız ve lezzetsiz olur, kış mevsiminde deneyin. İsterseniz tarifinide veririm. Ayrıca, kılçıkları alınmış iki hamsinin arasına ince kıyılmış soğan ve maydanozu koyun yumurtaya ve una bulayın yağda kızartın, adı: HAMSİ KUŞU harika bir lezzet...
En önemlisi hamsi yendikden sonra mutlaka bol limon sıkılmış helva yenirse sindirimi kolaylaştırır, mutlaka deneyin afiyet olsun...

erkan bal dedi ki...

ah birde şu hamsileri sırt sırta geçirerek yaparlar ya... birde yanına mısır ekmeği..
of:)

alp dedi ki...

Oooo keyfe bak, bende bu balık kokusu nerden geliyor diyordum...:))). Bizede ayırın bizde isteriz..:)))
Hayırlı akşamlar dilerim güzel arkadaşım. Bende balığı çok severim.

alp dedi ki...

Yok yok anacım eger benide aranıza alırsanız bende bloggere geçecem...Böyle nefis tarifleri yakından takip etmem lazım...:)))

alp dedi ki...

Süper güzel neşeli mutlu cıvıl cıvıl bir hafta sonu tatili geçirmenizi dilerim...

NoEngel dedi ki...

Merhabalar,
Bende açıkçası balık tutmayı,yemesini çok severim.HAmsinin tadıda bir başka oluyor.Ama son dönemlerde Somon balığı hayranlığım arttı. Hem hafif, yağsız, kılçığı az ve lezzeti nefis bir tad.Bir denemenizde yarar var.

Balık mevsimi açıldı neşemiz yerine geldi.Hele bir ramazan bitsin o zaman balık konusuna iyice eğileceğim.Ayrıca hamsi konusunda ufak bir anektot.Patronum karadenizli ve hep söyler iyi bir hamsi için şöyle bir söz varmış ''hamsinin kulağına kar kaçması gerekir'' der. :) Bu iştah açıcı paylaşımın için teşekkürler arkadaşım.Sağlıcakla kal..

Şenay- Doğam dedi ki...

Trabzon Yomralı bir anneye sahip olan ben... :) böyle bir resime nasıl kayıtsız kalabılırdım. En sevdiğim balık.. en sevdiğim şekli ile karşımda :) Ellerine sağlık.. çok güzel görünüyor..

Sevgiler..

♥ .* ღ .*ѕιуαн кєℓєвєк ♥ . ღ .* ♥ dedi ki...

BALLI BABA: evet haklısın kışın daha lezetli oluyor hamsi. ama okadar çok özledikki kışı bekleyemşycem senin bloğuna gelip balık fotolaına da bakıcam selamlar..:)

the.i.o: evet şekerim eeevvvetttt olsada yesek yawww off off:)


alp: durduğın kabahat arkadaşım gell burasıda msn spasec kadar güzel hatta daha güzel..sanda iyi hafta sonları cnm benim :)

Noengel: ben hertürlü balığı çok severim hatta bayılırım..Ama hamsinin ayrı bir yeri vardır..balık olsunda ne olursa olsun..yorumun için çookk teşekkrüler sende sağlıcakla kal :)


doğa: ah canım henüz yapmış değilim pazartesini bekliyorum :) sevgiler..

SiL BaştaN dedi ki...

Balık mı ? hemde hamsi? hiç sevmem, ama sevenede mani olmam, mutfakta pişmediği sürece. Bizde hamsiyi annem sever ve büyük eziyet çekerek yer kadın kokusunu ben almayayım diye balkonlarda kala kalır. Afiyet olsun...

sevgilerimle...